Kalevan kisojen menestyjistä löytyy paljon LUU-juuria

5.8.2019

Oskari Mörö ja Atte Pettinen vuoden 2011 SM-halleissa
Oskari Mörö ja Atte Pettinen vuoden 2011 SM-halleissa
Tuukka Huuskola otti kuudennen sijan pituushypystä vuoden 2011 Tampere Junior Indoor Gamesissa.
Tuukka Huuskola otti kuudennen sijan pituushypystä vuoden 2011 Tampere Junior Indoor Gamesissa.
Oskari Mörö Ruotsiottelussa vuonna 2011.
Oskari Mörö Ruotsiottelussa vuonna 2011.
Samuli Eriksson kokeili vuonna 2011 myös huvikseen, miten keihäs lentää. Lensihän se. Täytenä yllätyksenä tuli Suomen mestaruus tuloksella 65,01 :O
Samuli Eriksson kokeili vuonna 2011 myös huvikseen, miten keihäs lentää. Lensihän se. Täytenä yllätyksenä tuli Suomen mestaruus tuloksella 65,01 :O
Oskari Perälampi (kolmas oik.) Harjulla yhdessä muiden Huipputallin urheilijoiden kanssa vuonna 2013.
Oskari Perälampi (kolmas oik.) Harjulla yhdessä muiden Huipputallin urheilijoiden kanssa vuonna 2013.
Samuli Eriksson ja juuri rikottu kahden metrin raja vuonna 2011.
Samuli Eriksson ja juuri rikottu kahden metrin raja vuonna 2011.
Jonathan Brace vuonna 2015.
Jonathan Brace vuonna 2015.

Länsi-Uudenmaan Urheilijat lähti tänä vuonna Kalevan kisoihin poikkeuksellisen pienellä joukkueella. Mukana olivat vain korkeushyppääjä Julius Kuusela ja moukarinheittäjä Tuomas Kalliovaara. Sekä toki heidän lisäkseen ratakelaaja Henry Manni. Tuomas jäi karsinnassa metrin päähän finaalipaikasta kauden parhaallaan 60,68. Julius puolestaan selvitti hienosti tiensä finaaliin, mutta kolea keli ja pieni epäonnikin jättivät sijoituksen lopulta yhdeksänneksi. Vaikka varsinainen edustus oli tällä kertaa kahden urhelijan varassa, LUU-juuria löytyi joukosta sitäkin enemmän.

Urheilussa on tyypillistä, että mitä moninaisimmat syyt kuljettavat urheilijoita uransa aikana useiden eri seurojen riveihin. Hyvä juniorityö on yksi urheiluseuratoiminnan tärkeistä kulmakivistä, vaikka se joskus johtaakin siihen, että menestyksen hedelmät niitetään lopulta muiden seurojen tunnusten alla. Viime kausien aikana on ollut ilo seurata lukuisien LUU-juuristen urheilijoiden menestyskulkua kansallisesti ja kansainvälisesti.

Viikonloppuna käydyissä Kalevan kisoissa näitä nähtiin peräti yhdeksän kappaletta. Suurimpina niminä tietysti aiturit Annimari Korte ja Oskari Mörö sekä kiekonheittäjä Oskari Perälampi. Heidän lisäksiin LUU-juuria omaavat mm. korkeushyppääjät Samuli Eriksson ja Mika Hietaniemi, moukarinheittäjä Marco Kammer, keihäänheittäjä Vivian Suominen sekä pikajuoksijat Jonathan Brace ja Tuukka Huuskola.

 

Seura, jossa arvostetaan heittolajeja ja junioriurheilua

 

Keihäänheittäjä Vivian Suominen oli yksi Kalevan kisojen yllättäjistä. Vasta 15-vuotias Vivian oli aivan viimeisiin heittoihin saakka kiinni pronssimitalissa, josta putosi kuitenkin neljännelle sijalle. Lahjakas Vivian siirtyi LUU:n riveihin Nummen Kipinästä vuonna 2013 ja edusti seuraa vuoteen 2015 saakka. Vuonna 2014 Vivian oli 400g keihään kausitilastossa sijalla 7. tuloksella 29.21. Kaudella 2015 tuloskehitys oli jo kovaa ja syksyllä syntynyt ennätys 36,73 oli lopulta kauden tilastokolmonen. Molemmat tulokset ovat edelleen LUU:n seuraennätyksiä. Tämän jälkeen tie vei kuitenkin Helsinkiin Ilpo Hanhisalon valmennukseen.

Marco Kammer muutti Hangosta Lohjalle vuonna 2014. Hän kävi itsekseen Harjulla heittämässä ja kiinnitti valmentajien huomion heitoillaan. Juttutuokio kentällä johti pari vuotta kestäneen kilpailutauon päättymiseen ja valmennussuhteen syntymiseen LUU:n Idir Saadan kanssa. Heti kaudella 2015 ennätys koheni lukemiin 60,79 ja toi 17-vuotiaiden kausitilastoissa sijan 7. Seuraavana vuonna 19-sarjan SM-kisoista, kiloa painavammalla moukarilla, jäi haaviin 6. sija ennätyksellä 57.25. Vuonna 2017 myös Marco siirtyi Helsinkiin Jani Vottosen valmennukseen ja kohosi kausitilastoissa jo sijalle 2.

Kirkkonummelaislähtöinen kiekonheittäjä Oskari Perälampi puolestaan siirtyi Länsi-Uudenmaan Urheilijoihin Espoon Tapioista kautta 2013 vasten. Hän on itse todennut etsineensä tuolloin seuraa, jossa arvostetaan heittolajeja ja junioriurheilua, ja jossa voi tähdätä huipulle. Länsi-Uudenmaan Urheilijat tarjosi tähän puitteet. LUU-vuosinaan Oskari teki seurassa myös työharjoittelua. Vastuu valmennuksesta säilyi seuranvaihdoksesta huolimatta edelleen espoolaisella Jussi Viitalalla ja Ismo Joutsilalla. Vuonna 2018 Oskari palasikin jälleen edustamaan Espoon Tapioita. Hän pitää edelleen hallussaan miesten kiekonheiton seuraennätyksiä 17-vuotiaista ylöspäin.

 

Pika- ja aitajuoksut ovat aina olleet LUU:n vahvuusaluetta

 

Moninkertainen arvokisaedustaja ja 400 metrin aitojen SE-mies Oskari Mörö on aito ja alkuperäinen LUU-kasvatti. Myös hänellä on edelleen hallussaan liuta pika- ja aitajuoksujen seuraennätyksiä. Oskari urheili Lohjalla 8-vuotiaasta alkaen ensin Jukka Heinäsen ja sitten Atte Pettisen valmennuksessa. Aten siirryttyä Länsi-Uudenmaan Urheilijoiden valmennuspäällikön tehtävistä Esbo IF:n leipiin vuonna 2012 myös Oskari vaihtoi seuraa hänen mukanaan. Näin teki myös pikajuoksija Tuukka Huuskola. Tuukka on edelleen Aten valmennuksessa ja juoksi juuri kuluvana kesänä itsensä 100 metrillä "Lohjan nopeimmaksi" tuloksella 10,66. Tällä hän jätti taakseen LUU:n Miika Wynne-Ellisin (10,69) ja Mikke Jaakkolan (10,70).

Pikajuoksija Jonathan Brace löytyi sattumien kautta Kisakallion urheiluopiston juoksusuoralta, kun eräs opiston opettaja kävi LUU:n harjoituksissa esittelemässä "nopean oppilaansa". Muunlaista urheilutaustaa omannut Jone aloitti pikajuoksuharjoittelun Juha Heinäsen ohjauksessa ja ylsi heti ensimmäisellä kilpailukaudellaan 100 metrillä 11 sekunnin alitukseen. Seuraavaksi kaudeksi järvenpääläinen urheilija siirtyi kuitenkin Espooseen Atte Pettisen valmennukseen. Hän on sen jälkeen ollut vakiokävijä kaikissa SM-kilpailuissa sekä 100 että 200 metrin matkoilla.

Kirkkonummelta kotoisin oleva SE-aituri ja Kalevan kisojen tuore pronssimitalisti Annimari Korte kävi Lohjalla Jukka Heinäsen valmennettavana vuosien 2004-2005 ajan. Kaudella 2004 Anni oli 100 metrin aidoissa 17-vuotiaiden tilastokakkonen tuloksella 14,33. Kaudella 2005 hän kipusi jo tilastokärkeen tuloksella 13,54. Lohjalta tie vei ensin Espooseen ja siitä sitten maailmalle. Tällä hetkellä edustettava seura on Suomessa Helsingin IFK ja Espanjassa Valencia Esports, jossa valmennuksesta vastaa arvostettu Rafael Blanquer.

 

Ja sitten on se korkeushyppy!

 

Kalevan kisojen miesten korkeushyppy oli siitä erityinen laji, että kärkikymmeniköstä löytyy jälleen kerran kolme LUU-taustaista urheilijaa. Omaa kirkkainta kärkeämme edustavan Julius Kuuselan lisäksi myös hopeamitalisti Samuli Eriksson ja viidenneksi sijoittunut Mika Hietaniemi urheilivat vuosien ajan Länsi-Uudenmaan Urheilijoissa.

Mika Hietaniemi urheili LUU:n riveissä koko junioriuransa ajan, aina 22-vuotiaaksi saakka. Tältä ajalta suurimmat saavutukset olivat 22-vuotiaiden Suomen mestaruudet vuonna 2013 ulkona ja vuonna 2014 hallissa. Hän on juossut menestyksekkäästi myös seuran viestijoukkueissa. Mika siirtyi edustamaan Espoon Tapioita vuonna 2016.

Tuore SM-hopeamitalisti Samuli Eriksson vaihtoi Länsi-Uudenmaan Urheilijoihin Vihdin viestistä vuonna 2010. Heti ensimmäisellä kaudella ennätys parani 30 cm lukemiin 192 ja hän nousi ikäsarjansa tilastokärkeen. Se kärkitulos onkin sitten pitänyt aina näihin päiviin saakka, läpi kaikkien ikäsarjojen. Tällä hetkellä kauden 2019 kärkipaikka on jaettuna Äänekosken Urheilijoiden Arttu Mattilan kanssa tuloksella 212. Vuonna 2013 Samuli siirtyi Saloon ja edustaa nykyään Salon Vilpasta.

 

Kalevan kisojen 2019 tulokset täältä