Kilpaileminen

Kilpailut ovat mukava mauste harjoittelun oheen! Niissä tapaa samanhenkisiä kavereita, joista ajan mittaan voi tulla hyviä ystäviä ja joita on mukava tavata eri yhteyksissä. Kilpailujen kautta saadaan myös viralliset tulokset, joiden kautta voidaan seurata omaa kehityskaarta ja asettaa omia tavoitteita.

Jokaiselle aikuisurheilijalle on tarjolla kilpailuja kunkin haluamalla tasolla lähtien seuran sisäisistä kilpailuista aina kansainvälisiin mestaruuskilpailuihin saakka. Seuran sisällä harjoitusryhmissä on hyvä keskustella, mihin kilpailuihin kukin on lähdössä - moniin kilpailuihin voi olla mukava lähteä yhdessä ja sopia vaikka kimppakyydeistä. Lisäksi on hyvä pitää mielessä viestijuoksukilpailut - joukkueiden kokoaminen esim. SM-viesteihin onnistuu vain ajoissa yhdessä innostumalla!

SAUL:n ja muut aikuisurheilun omat kilpailut

Vuoden 2023 alusta lähtien kilpailulisenssi tarvitaan aina kun osallistutaan SAUL SM-kilpailuihin tai virallisesti myönnettyihin kansallisiin kilpailuihin. Lisenssijärjestelmä on yhteinen SUL:n kanssa. Lisäksi osallistujien tulee kuulua sellaiseen urheiluseuraan, joka on SAUL:n jäsenseura, kuten LUU. Tämä koskee aikuisurheilun kansainvälisiä kilpailuja. Lisätietoja lisenssistä SAULin sivuilta.

Suomessa aikuisurheilusarjat alkavat 30-vuotiaista viiden vuoden ikäportaissa edeten. Kansainvälisissä kilpailuissa sarjat alkavat 35-vuotiaista. Suomessa ikäryhmään kuulutaan kalenterivuosisäännön mukaan (jos esim. täyttää tänä vuonna 40, kuuluu heti vuoden alusta lähtien 40-sarjaan). Kansainvälisissä arvokilpailuissa sarja sen sijaan määräytyy todellisen syntymäpäiväsäännön mukaan, jolloin vastaava ikä on oltava täynnä kilpailujen alkamispäivään mennessä). Säännöt mahdollistavat tulosrajojen käyttämisen SM-kilpailuista lähtien, mutta käytännössä rajoja ei ole asetettu kv-kilpailuissakaan.

SAUL-kilpailukalenteri (ml. Pohjoismaiden mestaruuskilpailut):
https://www.saul.fi/kilpailu/kilpailukalenteri/

Viron aikuisurheilun kilpailukalenteri (ml. Baltian mestaruuskilpailut):
http://www.kjveteranid.ee/?id=51

EM- ja MM-kilpailut järjestetään vuorovuosittain sekä ulkona että hallissa. Kansainvälisiä arvokilpailuja koskevat linkit löytyvät kootusti ao. kattojärjestöjen sivustojen kautta:
http://european-masters-athletics.org/
http://world-masters-athletics.org/

Näiden lisäksi neljän vuoden välein järjestetään Wolrd Masters Games -nimellä esiintyvät "veteraaniolympialaiset", joissa kilpaillaan yleisurheilun ohella noin 30 muussakin urheilumuodossa. Kattojärjestö on ainakin jollain tavalla myös kv-olympiakomitean tunnistama ja tekee yhteistyötä kv-paralympiakomitean kanssa. https://imga.ch/

SUL:n kilpailut

Aikuisurheilijat voivat hyvin osallistua myös SUL:n alaisiin kilpailuihin. Kilpailuja on monella eri tasolla ja aloittelevalle aikuisurheilijalle sopivimpia ovat usein esim. seura- ja pk-tasoiset kilpailut. Mikäli kilpailukutsussa ei ole erikseen mainittu ns. veteraanisarjoja (30+) ja niihin liittyvää ilmoittautumismenettelyä, ilmoittaudutaan yleisen sarjan kilpailijaksi - tämä edellyttää kilpailijalta SUL-lisenssiä (ilmoittautuminen on kytketty suoraan lisenssirekisteriin).

SUL-kilpailukalenteri:
http://kilpailukalenteri.fi/