LUU:n joukkueet SM-viesteissä!

14.9.2021

Yleisurheilukauden kansallinen päätöskilpailu on viime vuosina ollut SM-viestit - seurojen suuri urheilujuhla, jonka päätteeksi luovutetaan myös Kalevan malja vuoden tuloksellisimmalle seuralle! Viestit kisattiin tänä vuonna Oulussa 11. ja 12.9. ja LUU oli lähettänyt kilpailuun kolme joukkuetta.

Lauantaina T15 sarjassa 4x100m viestijoukkueessamme juoksivat: Lilli Lindgren, Elli Paananen, Alisa Salminiemi ja Liisi Hálen. Tyttöjen viesti kulki aikaan 53,97 ja he olivat oman alkueränsä neljänsiä - kisaan oli lähtenyt peräti 56 joukkuetta. Joukkue oli kokonaisuudessaan ali-ikäinen, joten vuosi monipuolista yleisurheiluharjoittelua ja saamme kenties jännittää heidän suoritustaan SM-finaalissa 2022.

Välittömät menestysodotukset saattoivat kohdistua lähinnä 3x800 metrin joukkueeseen: Ike Melnits, Oiva Ylä-Jarkko ja Simo Laine. Vuosi on kuitenkin ollut juoksuryhmällemme osin haastava ja SM-mitaleille on aina monta nälkäistä ottajaa. Ryhmän valmentaja Alexander Holthoer kertokoon:

Kisan ennakkosuosikki oli selkeä, mutta seuraavat joukkueet olisivat arvaten10 sekunnin sisällä ja meidän oli tehtävä valinta kahden hyvän juoksijan välillä. Teimme päätöksen taktiikan pohjalta: koska olosuhteet olivat erinomaiset, voitiin olettaa, että kaikki joukkueet yrittäisivät juosta kovaa ja parhaiten selviäisivät ne, ketkä pystyisivät omaan juoksuun antamatta muiden häiritä menoaan. Päätimme häiritä muiden rauhaa asettamalle aloitukseen Mustan Hevosen, Ike Melnitsin, jolla on rautainen hiihtäjän kunto (ja myös ryhmälle osoitetut juoksijan taidot kovat) - mutta häntä ei löydy tilastoista, sillä hän ei ole koskaan kilpaillut henkilökohtaisilla matkoilla. Edellisen kerran Ike kilpaili radalla juostessaan ankkurina P15-sarjan 4x800m viestissä Mikkelissä kolme vuotta sitten. Päätettiin, että hän kovakuntoisena aloittaa niin kovaa, että juoksijaletka hajoaa ja kaikkien päivän kunto mitataan. Näin ollen viime vuoden 1500m mestari ja 800m hopeamitalimies, Markus Serenius, siirtyi joukkueen varamiehen tehtävään.

Ennakkosuosikkijoukkue KU-58 karkasi finaalin kovimman tilastoajan omaavan Atte Nevalan vetämänä, mutta Iken raju veto ohitti neljä ennakolta nopeampaa miestä ja hän saapui vaihtoon toisena. Seuraavaksi matkaan lähti Oiva Ylä-Jarkko, jonka vahvuutena oli kyky pitää vauhtia myös tyhjässä tilassa; aukko sekä edessä että takana. Näin hän teki - Oiva karkasi pääjoukosta ja vasta viimeisen kierroksen lopussa Joensuun Katajan juoksija onnistui hänet tavoittamaan. Vaihtoon saavuttiin rinta rinnan ja ankkurimme Simo Laine pääsi vauhdilla matkaan kolmannelta tilalta. Hän ohitti Joensuun Katajan välittömästi ja aloitti kaukana edellä kiitävän KU-58 ankkurin takaa-ajon. Askel askeleelta hän ajoi kärkeä kiinni ja hänen perässä Turun Urheiluliitto lähti mukaan tiukkaan mitalitaistoon - ankkureina kisasivat siis 400m ja 5000m Suomen mestarit - nopeus vai kestävyys? KU-58 etumatka hupeni runsaaseen sekuntiin, mutta piti. Hopea- ja pronssimitalit voitettiin koko viestikilpailun 2. ja 1. nopeimmilla osuusajoilla.

Erikoisena ja todella harvinaisena tapauksena.....kukin LUU:n juoksijoista alittivat henkilökohtaisen 800m ennätyksensä ja tuloksena 12 sekunnin parannus viikon takaiseen seuraennätykseen, ensimmäinen 6 minuutin alitus; 5.58,94.

Tällä suorituksella oli joukkueen korkea riemu lauantaille taattu. Vaikka sunnuntai TV:stä katsoen oli sateinen ja harmaa, oli paikalla olleiden mukaan keli kuitenkin pitkien pikamatkojen juoksemiseen hyvä. 4x400m joukkue Eetu Rantala, Simo Laine, Ike Melnits, Markus Serenius oli "perinteisen urheilutehtävän" edessä - piti tehdä paras ja katsoa mihin se riittää. Kyllä miehissä nälkää on: hyvät juoksut ja Santun tiukka ankkuriosuuden otatus kantoivat joukkueen neljänneksi: 3.27,40 - seuraennätyksen neljän sekunnin parannus - vajaa kaksi sekuntia hopeasta, 2,12 sekuntia kullasta - pettymys, ja päässä kiertäneet kysymykset siitä, miten olisi itse voinut suoriutua osuudellaan paremmin olivat kuulemma haihtuneet urheilijoista vasta kun kone laskeutui Helsinki-Vantaalle.