Eetu Rantalalle SM-hopeaa 300 metriltä

12.8.2019

Simo Laine (vas.) ja Markus Serenius

Nuorten sarjojen Suomen mestaruuksista kisattiin viikonloppuna kahdella paikkakunnalla, 14-15 v. Lahdessa ja 16-17 v. Kankaanpäässä. Länsi-Uudenmaan Urheilijoita edusti kisoissa viisi urheilijaa, joista kirkkaimpaan sijoitukseen ylsi P14-sarjan Eetu Rantala ottamalla 300 metrillä SM-hopeaa. Eikä mitali kaukana ollut Simo Laineeltakaan, joka jäi M16-sarjan 400 metrillä vain neljän sadasosan päähän pronssista.

Simo Laine neljän sadasosan päähän pronssista

Kankaanpäässä Simo Laine selvitti helposti tiensä M16-sarjan 400 metrin finaaliin. Hallittu juoksu toi oman alkuerän kakkospaikan ajalla 52,93. Finaalissa käytiin tiukka taisto pronssimitalista. Tällä kertaa se kääntyi kuitenkin Tampereen Pyrinnön Jaakko Linnuksen eduksi neljän sadasosan turvin. Simo sijoittui kilpailun neljänneksi hyvällä ajalla 52,22. Lauantaina oli tarkoitus jatkaa vielä 200 metrillä, mutta Simo ja valmentaja Alexander Holthoer katsoivat parhaaksi jättää kilpailun väliin verryttelyssä tuntuneen takareiden kiristelyn vuoksi.

Myös Markus Serenius varmisti itselleen paikan M16-sarjan 800 metrin finaalissa juoksemalla alkuerissä vain parin kymmenyksen päähän ennätyksestään ajalla 2.04,51. Aika oli alkuerien neljänneksi nopein. Seuraava päivä oli kuitenkin haastava ja finaalissa aika taipui lukemiin 2.09,10 tuoden kilpailun kahdeksannen sijan. Sijoitus oli kahdeksas myös päätöspäivänä sateessa ja tuulessa juostulla 1500 metrillä.

Santulla oli vaikea juoksu, kertoo valmentaja Alexander Holthoer. –Hän jäi heti alussa kovaa lähteneestä eturyhmästä kymmenisen sekuntia, mutta sai pidettyä sijansa loppuun asti. Kahdeksas sija on ihan tilaston mukainen, Holthoer jatkaa.

Myös Lahdessa käytiin sadasosapeliä

Sadasosat olivat P14-sarjan 100 metrillä myös Eetu Rantalaa vastaan. Eetu juoksi finaalissa sadasosan päähän ennätyksestään ajalla 11,96. Tuo sadasosa oli samalla myös se, joka pudotti hänet mitaleilta. Maaliintulo oli niin tasainen, että pronssimitali jaettiin tuhannesosien perusteella. Sekä kolmanneksi sijoittunut Ylöjärven Urheilijoiden Miro Mäkinen että lopulta neljänneksi jäänyt Lapin Lukon Timi Lempinen juoksivat molemmat ajan 11,95. Kilpailun voitti IF Raseborgin Oliver Öhman 14-vuotiaiden kauden kärkituloksella 11,61.

Myös 300 metrin alkuerissä Oliver Öhman ehti Eetun edelle, mutta molemmat kuittasivat itselleen suorat paikat loppukilpailuun. Finaalissa asetelma kääntyi ja Eetu kiilasi tiukan loppusuorataiston jälkeen Oliverin edelle juoksemalla kymmenyksen päähän ennätyksestään ajalla 38,26. Tämä toi hienosti SM-hopeaa. Kilpailun voitti Lieksan Urheilijoiden Eero Mauro ennätyksellään 37,98.

Alkukaudesta lupaavaa tulosta heittolajeissa tehneellä Miki Makkosella (P15) oli nyt yllättäviä vaikeuksia sekä keihäässä että kuulassa. Kauden parhaalla tasollaan hän olisi ollut varteenotettava mitaliehdokas molemmissa lajeissaan. Esimerkiksi keihäs on tänä kesänä lentänyt parhaimmillaan lähelle 60 metrin rajaa. Nyt kuulassa työnnetty 13,61 ja keihään 51,67 riittivät molemmissa lajeissa kuudenteen sijaan.

Lahdessa mukana nähtiin myös Oiva Ylä-Jarkko, joka juoksi ensikertalaisena P15-sarjan 1500 metrin esteissä ennätyksensä 5.19,41 ja sijoittui sillä kilpailun kahdenneksitoista.

Kaikki Lahden 14-15 v. tulokset:

Kaikki Kankaanpään 16-17 v. tulokset:

Simo (oik.) ja 400 metrin tuore Suomen mestari, Helsingin Kisa-Veikkojen Benjamin Lee